sunnuntai 16. joulukuuta 2012

Kaikki kun eivät runoa lahjaksi toivo...

Joulu koittaa, mutta jotkut hassut eivät pahemmin runoista välitä. Tässä kaksi pientä joululahjaideaa, jotka ehtii vielä pukinkonttiin tehdä!

Koristellut tulitikut

Tulitikkuaski on kiva pikkulahja vaikkapa koulu- tai työkaverille. Pieni tulitikkuaski mahtuu myös tavalliseen kirjekuoreen joulukortin kaveriksi, joten se on helppo lähettää myös kauas. Sen tekemiseen menee vain noin viisi minuuttia ja tarvikkeet eivät maksa juuri mitään.

Tarvikkeet: täysi tulitikkuaski, pohjaksi pahvia, aaltopahvia tai huopaa, koristeita koristeluun (esim. helmiä, tarroja, tusseja piirtämiseen), liimaa sekä lankaa ja neula, mikäli käytät helmiä
Ohje: leikkaa pohjamateriaalista tulitikkuaskin pohjan ja päällisen kokoiset palat, liimaa paikalleen. Jätä reunojen raapaisupinnat peittämättä, jotta tikut pystyy sytyttämään. Koristele päällipuoli jouluisesti koristeilla, esimerkiksi tontut, lumihiutaleet ja lumiukot luovat tunnelmaa. Mikäli käytät koristelussa helmiä, ompele ne huopapohjan päälle ennen sen liimaamista askiin. Askin ympärille voi antokääreeksi kietaista päästä kiharrettua joulunarua. Mikäli lähetät askin saajalleen kirjekuoressa, kannattaa varsinkin laittaa narua ympärille, etteivät tulitikut karkaa kuljetuksen aikana.



Kahden puikon villasukat

Kahden puikon sukat onnistuvat varmasti keneltä tahansa.. Aikaa ei varsinkaan lasten sukkiin kulu juuri yhtään ja kantapää on paljon helpompi kuin neljällä puikolla neulottaessa. Jos nurjat silmukat eivät luonnistu, voi koko sukan neuloa myös ainaoikeinneuleella eli neuloa joka kerroksen oikein. Mikäli puikot eivät pysy käsissä ollenkaan, voi neuloa myös pitkän, suoran ainaoikein kappaleen ja ommella sen kaksin kerroin tuubisukaksi. Piirsin paintilla vielä überhienon kaavakuvan havainnollistamaan ompelemattoman sukan rakennetta.

Tarvikkeet: kaksi koon 3½ puikkoa tai sukkapuikkoa, villalankaa, esim. Novitan 7-veljestä 50-100-150g (noin about, riippuu varren pituudesta)
Koot: 32(lapsi)-38(nainen)-46(mies)
Ohje: Luo kahdelle puikolle 20-24-28 silmukkaa ja neulo varsi: tee tasona pari senttiä 1o-1n -joustinneuletta. Vaihda helmineuleeseen ja neulo sitä, kunnes varsi on paria senttiä vaille sopivan pituinen. Neulo loput pari senttiä 1o-1n -joustinneuletta, viimeinen kerros on työn väärän puolen kerros. Tee kantapää: neulo yksi kerros oikein työn oikealla. Neulo kaikki kantapään oikeat kerrokset aina näin. Nurjalla kavenna kummassakin reunassa 1s sisäpuolella 2s nurin yhteen. Jatka näitä kahta kerrosta, kunnes jäljellä on 6-8-10 silmukkaa. Vaihda sitten kavennukset lisäyksiin ja lisää jokaisella nurjan puolen kerroksella kummassakin reunassa 1s sisäpuolella yksi silmukka tekemällä langankierto puikolle. Tee lisäyksiä, kunnes silmukoita on 16-32-38. Aloita sitten kiilakavennukset: Neulo yksi kerros oikein ja kavenna jokaisella nurjalla kerroksella 1s kummassakin reunassa 1s sisäpuolella. Jatka kavennuksia, kunnes silmukoita on 20-24-28 eli saman verran kuin ennen kantapäätä. Neulo nyt sukan pohja sileällä neuleella. Kun pohja on sopivan pituinen, tee kärkikavennukset: kavenna joka toinen kerros kummassakin reunassa kahden silmukan sisäpuolella yksi silmukka, jatka kunnes jäljellä on 5-12-14s. Tee kavennukset nyt joka krs. Kun silmukoita on jäljellä 3, olet sukan kärjessä. Neulo sitten 1krs ja aloita sukan päällipuolen kärkilevennykset: lisää joka kerros kummassakin reunassa 1s sisäpuolella 1s, kunnes silmukoita on 5-12-14. Tee sitten lisäykset vain joka toinen kerros, kunnes silmukoita on 20-24-28 eli saman verran kuin varressa. Neulo sukan päälliseksi yhtä monta kerrosta kuin sukan pohjaan. Päällisen jälkeen aloita varsi ja neulo se kuten takakappaleen varsi alkaen nilkkajoustimesta. Kun varsi on tehty, päätä silmukat joustavasti ja päättele langat. Taita sukkakappale kaksinkerroin ja ompele sivusaumat sekä kantapään saumat.



Ohje pohjaa vanhasta käsityölehdestä löytämääni kahden puikon villasukan ohjeeseen, josta muokkasin toimivan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti